Legyen a kezdőlapom! 2020.10.28. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Nyilvántartható utasok
2016.01.20.
Szakmailag, technikailag és szervezetileg a hatóság felkészült légitársaságoktól származó, az utasokkal kapcsolatos adatok tárolására – közölte a Világgazdasággal a Belügyminisztérium.

A fejlesztések megtörténtek, és 2016. május 1-jén kezdi meg éles üzemi működését a nemzeti utas-nyilvántartási (Passenger Name Record, PNR) rendszer. Az adatok tárolását a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központon belül a múlt év április 1-jén létrehozott Utasadat Információs Főosztály (Passenger Information Unit, PIU) végzi majd. A rendszerek kialakítása 5,582 millió euróba kerül, aminek kilencven százalékát az Európai Bizottság biztosítja.
A PNR lehetővé teszi, hogy a hatóság hozzáférjen az unióból induló, oda érkező vagy az unióban közlekedő gépek utaslistáin szereplők valamennyi személyes adatához: egyebek között a nevükhöz, a telefon- és bankkártyaszámukhoz. A tervek szerint a hatóságok hat hónapig tárolnák a légi utasok adatait. Az európai utas-nyilvántartási rendszerről szóló vita már évek óta tart, a folyamatot a tavalyi párizsi terrortámadás gyorsította fel, az egyik legvitatottabb kérdés épp az adattárolási idő hossza. Az Európai Parlament (EP) hat-, míg a tagállamok legalább egyéves tárolást tartanának elfogadhatónak. Most úgy tűnik, hogy e téren is kompromisszum alakul ki, és a tervezett szabályozást rövidesen elfogadhatja az EP.

A Világgazdaság által megkérdezett légitársaságok is nyitottak a kezdeményezésre. Az easyJet az illetékes hatóságok rendelkezésére bocsátja a szükséges utas-nyilvántartási adatokat. „A British Airways minden vonatkozó hatósággal együttműködik majd, hogy a direktíva életbelépését követően megfeleljen az összes megváltozott törvényi előírásnak” – közölték. A Lufthansa ugyanúgy készül fel, ahogy korábban a hasonló esetekben tette (az USA-ba és Kanadába utazók adatai esetében már néhány éve ez az előírás): az általános információkon túl harmonizálják az informatikai rendszereket úgy, hogy képesek legyenek eleget tenni a hatósági adatkéréseknek. A Lufthansa extra költségei egyrészt az informatikai rendszer átállításából és magából a konkrét adatátadásból származnak.
 


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje