Legyen a kezdőlapom! 2020.12.06. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Magyarország a legnagyobb
2007.05.22.
Montenegróban Magyarország a legnagyobb beruházó - derült ki a két ország gazdasági minisztereinek találkozóján.

Branimir Gvozdenoviæ, montenegrói gazdasági miniszter a napokban vezető állami és gazdasági szereplőkből álló delegáció élén Magyarországra látogatott, és találkozott magyar kollégájával, Kóka Jánossal is. A megbeszélésen a felek a két ország közötti gazdasági együttműködés lehetőségeit tekintették át.
A növekvő jelentőségű magyar tőkeexport lehetséges célországai között Montenegró kiemelt helyen szerepel. Magyarország az elmúlt két évben a legnagyobb külföldi beruházóvá vált Montenegróban, elsősorban távközlési és banki befektetések révén. Erős a magyar jelenlét az idegenforgalomban és bányaiparban is. A közel 6 milliárd euró összegű magyar tőkekihelyezésből eddig hozzávetőleg 260 millió euró irányult Montenegróba. A magyar cégek kedvező tapasztalatai és pozíciója további komoly magyar eredetű befektetéseket eredményezhetnek az egy évvel ezelőtt függetlenné vált országban, amely politikai szempontból biztos terep a magyar befektetők számára, elsősorban az Európai Unió és WTO tárgyalások felgyorsulása miatt. Az ország éppen a találkozó napján lett az Európai Tanács teljes jogú tagja.
A miniszteri találkozót megelőzően első alkalommal került sor Montenegrói Gazdasági Fórumra Budapesten. A rendezvényen Branimir Gvozdenoviæ üzletemberek előtt tartott előadást „Befektetési boom Montenegróban?” címmel. 
A GDP növekedése Montenegróban 2006-ban 6,5%-os volt, 2007-ben is várhatóan 6% körül alakul majd. Az infláció tavaly 2,5% volt, ez kis mértékű növekedést jelent a megelőző évhez képest.
Montenegró teljes exportja 2006-ban 1040 milliárd eurót tett ki, importja 1400 milliárd eurót ért el, a külkereskedelmi deficit értéke 360 milliárd euró lett. Montenegró két legnagyobb kereskedelmi partnere Szerbia és Koszovó, de dinamikusan növekszik az Európai Unió piacaival való kereskedelme is
 
 


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje