Legyen a kezdőlapom! 2020.08.03. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Nőtt a GDP
2007.01.09.
Magyarország bruttó hazai terméke 2006 harmadik negyedévében 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva — közölte a KSH.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első három negyedévben a gazdasági növekedés mértéke 4,2 százalék volt. Az előző negyedévhez képest a gazdasági növekedés egy százalék volt a szezonálisan kiigazított adatok szerint. A gazdasági növekedést termelési oldalról továbbra is elsősorban a feldolgozóipar és a pénzügyi tevékenység teljesítménynövekedése húzta.

moneyA GDP felhasználási oldalán a termékek és szolgáltatások kivitele továbbra is dinamikusan nőtt, míg a belföldi felhasználás kismértékben csökkent. A magyar GDP növekedési üteme az utóbbi negyedévekben csökkenő mértékben ugyan, de továbbra is meghaladja az Európai Unióét, a harmadik negyedévben több mint egy százalékponttal.

A mezőgazdaság, ipar és építőipar hozzáadott értéke 4,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. Az iparé 8,7 százalékkal emelkedett a feldolgozóipar jelentős teljesítmény-bővülésének következtében. A feldolgozóipari termelés növekedését változatlanul elsősorban a gépipari és vegyipari ágazatok termelésének növekedése húzta. A feldolgozóipar teljesítménynövekedése jelentős mértékben az exportértékesítés növekedéséhez köthető.

Az építőipar teljesítménye 3,8 százalékkal esett vissza, ennek oka, hogy az előző negyedévhez hasonlóan csökkent az út- és autópálya-építések volumene.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke a harmadik negyedévében 3,8 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokon belül a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág hozzáadott értékének 6,4 százalékos növekedése volt a legjelentősebb.

Átlag feletti, 4,1 százalék volt a hozzáadott érték növekedésének üteme a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ágban is, ami elsősorban a szállítás és raktározás teljesítményének bővüléséből adódott.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások fogyasztása 0,8 százalékkal nőtt, a közösségi fogyasztás 5,5 százalékkal csökkent, így a végső fogyasztás nem változott. A háztartások fogyasztásán belül a rezidens háztartások fogyasztási kiadása 1,6 százalékkal emelkedett. A magyarok külföldi fogyasztását nem tartalmazó és a külföldiek magyarországi fogyasztását figyelembe vevő hazai fogyasztás bővülése 3,2 százalékos volt. Ennek oka, hogy a külföldiek magyarországi fogyasztása dinamikusan emelkedett, míg a magyarok külföldön történő fogyasztása szerény mértékű növekedésnek indult a harmadik negyedévben. A bruttó állóeszköz-felhalmozás a tendencia folytatásaként a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal esett vissza, elsősorban a feldolgozóipar és az ingatlanügyletek beruházásainak csökkenése miatt. Összességében a belföldi felhasználás 0,3 százalékkal csökkent.

A külkereskedelmi forgalom továbbra is dinamikusan növekedett, az export 15,4 százalékkal, az import ennél kisebb mértékben, 8,8 százalékkal emelkedett. Ezen belül a szolgáltatások exportja még magasabb mértékben, 24,6 százalékkal, importja pedig 9,8 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi forgalom bővülése folytatódó cserearány romlás mellett következett be, bár ennek mértéke csökkent az első félévben tapasztalt cserearány romláshoz képest. Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2006. harmadik negyedévében a gazdasági növekedés egy százalék volt.

Az árutermelő ágazatok közül a feldolgozóipar 1,3 százalékos, a szolgáltatásoknál a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek 1,6 százalékos és az egyéb közösségi, személyi szolgáltatások 1,9 százalékos növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0,4 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest.

A kormányzattól származó természetbeni juttatások 1,1 százalékkal csökkentek, így a háztartások végső fogyasztása nem változott. A második negyedévhez viszonyítva a bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,7 százalékkal nőtt. Az export 3,1 százalékkal, az import pedig 3,4 százalékkal emelkedett a KSH adatai szerint.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje