Várunk, várunk és várunk
2009.01.15.

A Gazprom szállítaná az energiahordozót, de az ukrán elnök nem adott utasítást a szállítás felújítására, így még nincs egyezség az orosz és ukrán gázszállítási rendszerek műszaki paramétereinek kiegyenlítéséről. A szakemberek szerint az ukrán fél már elküldte a szállításokról szóló szerződéstervet Oroszországnak.
Ezzel szemben az oroszok azt állítják, hogy ők küldenék a gázt, de az ukrajnai vezetékrendszer még mindig nem tudja azt fogadni, így Ukrajna akadályozza a tranzit felújítását. Ennek oka, hogy az ukránok nem tudják feltölteni a vezetékeiket annyi gázzal, amennyi az orosz export továbbításához szükséges lenni, mivel a csapok elzárásakor felhasználták az összes vezetékekben lévő gázt. A Gazprom közleménye szerint az ukránok további 140 millió köbméter gáz beszivattyúzását követelik a tranzit megindításáért.
Mivel a Gazprom ebbe nem egyezik bele, így továbbra is áll a gáz szállítása. Európa pedig csak vár és vár, hogy mikor lesz már vége az egymásra mutogatásnak és az egymást okolásnak…