Az Unió szigora
2010.10.01.

Ennek érdekében szigorúbban bünteti megengedettnél nagyobb államadóssággal rendelkező országokat. Az Európai Bizottság tervei szerint azok a tagállamok, amelyeknél az államadósság meghaladja az éves GDP 60 százalékát, bruttó hazai termékük 0,2 százalékának megfelelő összeget lesznek kénytelen félretenni. A pénzből egy kamatot nem fizető alapot alakítanának ki, a "letét" pedig bírsággá alakulna, ha az adott tagállam nem követi az EU adósság csökkentésével kapcsolatos iránymutatását – számolt be az AP hírügynökség.

A tervezet szerint az Európai Bizottság döntene arról, mely tagállamok érdemelnek büntetést, a szankciót pedig akkor kerülhetik el a "bűnösök", ha ezt országok többsége szavazatával kéri. A rendszer tehát változhat a korábbi Stabilitási és Növekedési Paktumban foglaltakhoz képest, amely szerint a tagállamok rendelkeztek a szankcióval kapcsolatos teljes döntési jogkörrel. Az Európai Bizottság megfogalmazása szerint ezzel a módosítással a Paktum erőteljesebben támaszkodik majd a szabályokra, mint a tagállamok hozzáállására, a büntetés pedig természetes következménnyé válik a szabálysértő országok számára.

Magyarországon az államadósság a GDP 82,9 százalékát teszi ki az MNB szerint. „Az államháztartás nettó finanszírozási igénye – amely tartalmazza a központi bankkal szemben az újrabefektetett jövedelem elszámolását is - az előzetes adatok szerint 2010 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,8 százaléka volt (1282 milliárd forint).

Forrás: AP, Világgazdaság Online