ÖKOLÓGIAI KATASZTRÓFA
2010.10.06.

Folyamatosan érkeznek a segélyek az iszapömlésben érintett településekre, de még további felajánlásokra számítanak a segélyszervezetek. Elsőként alapvető élelmiszereket, higiéniai termékeket és a kisgyermekek gondozásához szükséges felszereléseket vittek a helyszínre. A Nemzeti Segélyvonalon keresztül bárki segíthet: a 1752-es telefonszám felhívásával 250 forintot lehet eljuttatni a károsultaknak. Eddig 140-ezerszer hívták föl a 1752-es számot, 35 millió forint gyűlt már össze. Taszár befogad 20-25 embert a vörösiszap katasztrófa károsultjai közül, a Somogy megyei település a katonai repülőtér pilótáinak lakásait ajánlja fel átmenetileg.

Orbán Viktor a belügyminisztert kérte fel az ajkai iszapömlés körülményeinek kivizsgálására. A kormányfő szerint eddig nem találtak természeti okokra utaló jelet, ezért gyanítható, hogy emberi hiba történt. A MAL Zrt. nem tartja magát felelősnek a történtekért.

Hétfőn éjszaka folyamatosan építették a háromlépcsős gyűrűt a megsérült gát körül, nehogy újabb szennyeződés zúduljon a környékre. Az ÁNTSZ irányításával nagynyomású vízzel tisztítják az elöntött településeket. A katasztrófavédelem szakemberei szerdán megkezdték az ajkai térség vörösiszappal szennyezett házainak megtisztítását. Devecseren és Kolontáron félezren vesznek részt a munkákban. A honvédség újabb száz katonát küldött, és az alumínium-feldogozó cég is félszáz dolgozójával segít a károk felszámolásában.

A katasztrófavédelem vezetője szerint a térségben mindenhol biztosított az áram-, gáz-, és vízszolgáltatás, két utca kivételével. Bakondi György a Magyar Televízióban kedden este azt mondta, hogy az ivóvízbázis ellenőrzésére több mérőkutat fúrnak a környéken. Szerdán egyébként ismét megnyitják néhány órára Kolontár iszaptól elzárt utcáját.

A Marcal folyó szegrényi részén gipsszel és műtrágyával védekeznek a vörösiszap-szennyezés ellen. A szakemberek folyamatosan mérték a víz kémiai értékeit, és kedden késő este a beavatkozásról döntöttek. A helyi vízügyi igazgatóság vezetője szerint, ha beválik a szennyezés közömbösítésére tervezett módszer, a folyó több pontján is alkalmazzák, hogy a lúgból minél kevesebb jusson a Rábába. Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyére halászati, vadászati és horgászati tilalmat rendeltek el, az iszappal elöntött területeken legeltetési és betakarítási tilalom is életbe lépett.