Mennyi adót fizetünk jövőre?
2010.10.07.

Ahogy arra szakemberek számtalanszor rámutattak, az adójóváírás kivezetését csak többéves átmenettel lehet az adózók számára minimális vérveszteséggel levezényelni. Ugyanez igaz – a költségvetési bevételek szemszögéből – az idén bevezetett szuperbruttó adóalapra is.

Közel 30 százalékos minimálbér-emelésre lenne szükség ahhoz, hogy a szja-szabályok átalakítása az adójóváírás kivezetése mellett ne vezessen a nettó bérek csökkenéséhez az ilyen alacsony keresettel rendelkezők körében – a Világgazdaság számítása szerint. Mivel optimális esetben is csupán 5-7 százalékkal nőhetnek jövőre a legalacsonyabb bérek, a fennmaradó „lyukat” a következő években is az adójóváírás segítségével kell kipótolni, igaz, így fokozatosan lehetőség nyílik e komoly költségvetési tétel lefaragására. Jövőre mindenesetre az adójóváírás jelenlegi havi 15.100 forintos maximális mértéke 14 ezer forint körüli összegre apadhat.


A minimálbér-emelés mellett a gyermekkedvezmények szélesítése ellensúlyozná az adójóváírás fokozatos kivezetését a következő években, derül ki a készülő kormányzati adócsomagról, amellyel kapcsolatban egyelőre egy biztos: csak egy hét késéssel, jövő hét pénteken ismerteti a kormány.

Az Index hírportál értesülései szerint a személyi jövedelemadó kulcsa jövőre egységesen 16 százalék lesz, ez nem új elem, ahogy az sem, hogy e rendelkezés maga után vonja a még az előző kormány által jogerőre emelt 2011-es 15 millió forintos szja-sávhatár visszavonását. Fontosabb kérdés, hogy a – igaz, tévesen – szuperbruttónak nevezett adóalap csak fokozatosan, 2013-ig „olvad vissza” a tényleges bruttó bér mértékére: jövőre a szorzó még 1,27 marad, 2012-ben pedig ennek fele lesz.


A jelenleg csak legalább három gyerektől járó adókedvezmény már az egy gyermeket nevelő szülőknek is járna, és mértéke a jelenlegi havi négyezerről nyolc-tízezer forint környékére emelkedik, sőt, három vagy több gyermeket nevelő családoknál akár havi 15-20 ezer forint is lehet. Fontos változás lesz az is, hogy a nyugdíj, a gyes és az ösztöndíj kikerül az adóalap-növelő tételek közül, lévén, az adóterhet nem viselő járandóságok számon tartása egykulcsos adó mellett jelentőségét veszti.

Az érem másik oldalán a jövedéki adó megemelése, a „Robin Hood-adó” meghosszabbítása és a távközlési vállalatokra kivetendő különadó áll. Ám így is szükség lesz a kiadások jelentős lefaragására.


Az, hogy a jelek szerint egy-két héten belül a kormány egy 2013-ig szóló adóreformcsomaggal rukkol elő, mindenképpen jó hír. Még akkor is, ha a jövőt illető tervek több ponton 180 fokos fordulatot jelentenek az eddigi irányvonalhoz képest. Hiszen a szuperbruttósítás bevezetése év elején még az szja-rendszer egyik jövőbeni sarokkövének tűnt, most pedig éppen ennek kivezetése igényel többéves átmenetet. A gyermekkedvezmény bővítése kapcsán szintén lehet „vissza a jövőbe” érzésünk, hisz valójában a korábbi, a jelenlegi többszörösét kitevő könnyítés visszaállításáról van szó.

Az immár tárcaközi egyeztetésen lévő adócsomag kapcsán viszont megalapozottnak tűnik a remény, hogy egy-két hónap vagy év múlva nem kell a most lefektetett irányvonalak és ütemezés átírására számítanunk. Hogy a jövőben nem kerül sor hatályos jogszabályok negligálására, ahogy az most a 15 millió forintos sávhatárral vagy 2006-ban az akkor kilátásba helyezett szja-csökkentéssel történt.
Ha ezekben a hetekben egy valóban időtálló és kiszámítható adórendszer alapjait fekteti le a kormány, a kisebb furcsaságok felett is szemet lehet hunyni. Többek között a hatálybalépés előtti 45 napos határidő csökkentése, az előkészítés elhúzódása vagy a kissé ellentmondásos nyilatkozatok felett is. 


Forrás: Világgazdaság Online, Kiss Roland