Az EU nem akar tárgyalni
2012.01.12.

Különösen a jegybanktörvény miatt nem hajlandó az Unió a sürgősen szükséges gazdasági segítségről tárgyalni az Orbán-kormánnyal. A fő aggályok a lap szerint nem csak pénzügyi jellegűek, hanem a jogi környezetet érintik. A lap kiemeli, hogy az EU vezetői, közöttük a Bizottság elnöke, José Manuel Barroso legalább öt levélben kértek felvilágosítást a magyar reformok részleteiről, például az új alkotmányról.

A lap gazdasági rovatában Michaela Seiser kommentárja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével foglalkozik. Mint írja, az EU, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank joggal bírálja a magyar jegybanktörvényt, amelynek új szabályai veszélyeztetik annak függetlenségét. Orbán nyilvánvaló célja, hogy hozzáférjen a magyar jegybank 35 milliárd eurós devizatartalékához.

A lap egy másik kommentárja ugyanakkor azt húzza alá, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a Magyarországon kialakuló egypárti rendszer demokratikus választások eredményeképpen jött létre. A parlamenti kétharmad felhatalmazást kapott az alkotmányozásra. A többi pedig a felhatalmazottak önkorlátozásának kérdése, vagyis nem legalitási, hanem legitimitási probléma.

Forrás: Világgazdaság Online