Magyarország a legnagyobb
2007.05.22.

Branimir Gvozdenoviæ, montenegrói gazdasági miniszter a napokban vezető állami és gazdasági szereplőkből álló delegáció élén Magyarországra látogatott, és találkozott magyar kollégájával, Kóka Jánossal is. A megbeszélésen a felek a két ország közötti gazdasági együttműködés lehetőségeit tekintették át.
A növekvő jelentőségű magyar tőkeexport lehetséges célországai között Montenegró kiemelt helyen szerepel. Magyarország az elmúlt két évben a legnagyobb külföldi beruházóvá vált Montenegróban, elsősorban távközlési és banki befektetések révén. Erős a magyar jelenlét az idegenforgalomban és bányaiparban is. A közel 6 milliárd euró összegű magyar tőkekihelyezésből eddig hozzávetőleg 260 millió euró irányult Montenegróba. A magyar cégek kedvező tapasztalatai és pozíciója további komoly magyar eredetű befektetéseket eredményezhetnek az egy évvel ezelőtt függetlenné vált országban, amely politikai szempontból biztos terep a magyar befektetők számára, elsősorban az Európai Unió és WTO tárgyalások felgyorsulása miatt. Az ország éppen a találkozó napján lett az Európai Tanács teljes jogú tagja.
A miniszteri találkozót megelőzően első alkalommal került sor Montenegrói Gazdasági Fórumra Budapesten. A rendezvényen Branimir Gvozdenoviæ üzletemberek előtt tartott előadást „Befektetési boom Montenegróban?” címmel. 
A GDP növekedése Montenegróban 2006-ban 6,5%-os volt, 2007-ben is várhatóan 6% körül alakul majd. Az infláció tavaly 2,5% volt, ez kis mértékű növekedést jelent a megelőző évhez képest.
Montenegró teljes exportja 2006-ban 1040 milliárd eurót tett ki, importja 1400 milliárd eurót ért el, a külkereskedelmi deficit értéke 360 milliárd euró lett. Montenegró két legnagyobb kereskedelmi partnere Szerbia és Koszovó, de dinamikusan növekszik az Európai Unió piacaival való kereskedelme is